Nieuwsoverzicht

close

Eerste Kamer hoort CETA-deskundigen

11-5-2020

Op dinsdag 12 mei geven CETA-deskundigen hun mening in de Eerste Kamer. Een belangrijk moment in de besluitvorming in de senaat. Want de partijen die nog twijfelen, bepalen hier mede hun positie. De Eerste Kamer staat voor een belangrijke keuze: willen we CETA of willen we een duurzame, weerbare samenleving?

Coalitiedruk helpt CETA door Tweede Kamer, maar in Eerste Kamer is dat niet genoeg

16-3-2020

Op 18 februari had de Tweede Kamer een unieke kans om CETA weg te stemmen. Maar helaas liep het anders. D66, CDA en VVD stemden voor een verdrag dat ons gevangen houdt in een economie van olie en gas, van een onhoudbare bio-industrie en van machtige multinationals. En ze dwongen hun coalitiepartner de ChristenUnie om hetzelfde te doen. Alle andere partijen stemden tegen CETA.

Waarom arme landen zich ook zorgen maken over CETA

9-2-2020

Ze hebben niets met CETA te maken. Toch roepen 70 organisaties wereldwijd Nederland op om tegen dit handelsverdrag te stemmen. CETA moet namelijk als voorbeeld dienen voor nog veel meer handelsverdragen van de EU. Lees hoe handelsverdragen een land kapot kunnen maken.

Documentaire: CETA, op zoek naar de feiten

31-1-2020

Er is veel kritiek op CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Programmamaker Froukje Jansen ging op zoek naar het echte verhaal. Bekijk de documentaire 'CETA, op zoek naar de feiten'.

Van kinderdagverblijf tot je vakantie op de Wadden. Op deze manieren ga jij last krijgen van CETA

29-1-2020

Milieudefensie en SOMO maakten voor jou een overzicht van Canadese bedrijven die ons straks kunnen aanklagen.

Manifest: Bescherm boeren, dieren en natuur tegen handelsverdragen

28-1-2020

Een bijzondere coalitie van boeren, milieubeschermers, werknemers en anderen laat zien dat we niet tegenover elkaar hoeven te staan als het gaat om duurzame landbouw. De coalitie presenteert een politiek manifest voor eerlijke handel, en tegen onhoudbare handelsverdragen zoals CETA en het Mercosur-verdrag met Brazilië.

SGP lijkt te zwichten voor druk kabinet en gaat van 'tegen' naar ‘onbeslist’

29-11-2019

Het is niet langer zeker dat de SGP tegen stemt. Woordvoerder Chris Stoffer zei dinsdag in de Kamer: "We zullen niet lichtzinnig tegen CETA stemmen. [...] Het handelsoverschot, maar ook ons internationale aanzien hangt hier wel mee samen. Dat weegt bij ons zeer zwaar. [...] We willen het totaal wegen. Op die manier zullen we onze afweging maken over of we voor of tegen stemmen." Dat klinkt heel anders dan tot voor kort.

Esther Ouwehand blikt terug op de CETA-hoorzitting [video]

21-11-2019

Op verzoek van Partij voor de Dieren kwamen er begin november allerlei CETA-experts naar Den Haag om hun mening te geven tijdens een hoorzitting. De conclusie van de dag was: als zelfs een handelsverdrag met Canada niet eerlijk, duurzaam en democratisch kan, met wie dan wel?

Uitleg: Gaat de Eerste Kamer CETA echt wegstemmen?

24-10-2019

'CETA dreigt te sneuvelen in de Eerste Kamer'. Dat kopte de nieuwsbureaus toen de PvdA bevestigde tegen CETA te gaan stemmen. Alle oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn nu tegen CETA in de huidige vorm. Maar in de Eerste Kamer is de situatie anders. Hoe zit het daar nu precies?

Succes! PvdA is om. CETA verliest meerderheid Eerste Kamer

15-10-2019

Geweldig nieuws! De PvdA trekt zijn steun voor CETA in. Het kabinet heeft nu geen meerderheid in de Eerste Kamer. En afhankelijk van de ChristenUnie ook niet in de Tweede Kamer.

Jesse Klaver vertelt ons waarom GroenLinks tegen CETA gaat stemmen [video]

14-10-2019

We wisten het natuurlijk al maar toch goed om het nog een keer duidelijk te horen van de fractieleider: GroenLinks stemt tegen CETA. En dat niet alleen. Jesse Klaver roept iedereen op om in actie te komen.

Ook Partij voor de Dieren stemt tegen CETA [video]

4-10-2019

'CETA doet geen recht aan de eisen van de jonge generatie en ook niet aan de democratische rechtsstaat' - Die staat. Net als de stem tegen handelsverdrag CETA van de Partij voor de Dieren.

Kolenbedrijf klaagt Nederland aan…dit is waarom we CETA moeten stoppen

1-10-2019

Kolenbedrijf Uniper is boos op Nederland dat het in 2030 moet stoppen met het verbranden van vervuilende kolen in zijn centrale op de Maasvlakte. Zo boos dat ze een schadeclaim eisen. Het gaat om een eis van bijna een miljard euro.

D66 stelt handel boven klimaat met steun voor CETA

24-9-2019

D66, de partij die van Rutte-III het groenste kabinet ooit wil maken, laat ons weten dat ze voor CETA zullen stemmen. Voor een verdrag dat bescherming biedt aan fossiele multinationals, dat de CO2-uitstoot van de EU en Canada verhoogt en dat als doekje voor het bloeden een paar boterzachte afspraken over duurzaamheid bevat.

SP bevestigt: wij stemmen tegen CETA [video]

20-9-2019

We wisten het eigenlijk al, maar nu staat het ook op video: de SP gaat tegen CETA stemmen. Froukje Jansen zocht Kamerlid Mahir Alkaya en partijleider Lilian Marijnissen op en vroeg hen: waarom moeten we CETA niet willen?

Al meer dan 10.000 mails naar Kamerleden, PvdA twijfelt nog [video]

17-9-2019

De Tweede Kamer kreeg op zondag 15 september de 10.000ste mail met een oproep om tegen het handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA) te stemmen. Iedereen die zich zorgen maakt over het verdrag kan sinds 3 september een Kamerlid mailen via deze website.

Hoera! Deze zeven partijen stemmen in elk geval tegen CETA

11-9-2019

In de eerste week van de actie Wij Stoppen CETA hebben de Partij voor de Dieren, SP, GroenLinks, PVV, FvD, lid Van Kooten-Arissen en DENK bevestigd dat ze tegen CETA zullen stemmen. We hebben de tussenstand van de stemverdeling op de homepage geüpdatet.

Gaat de ChristenUnie deze meloen (met groeihormonen) wel doorslikken?

6-9-2019

De ChristenUnie komt terug op zijn standpunt tegen het CETA-verdrag!